DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

REPORTÁŽ - rozhovor s riaditeľom spol. Obec Nitr.Pravno s.r.o.

Rozprávame sa s riaditeľom spoločnosti Obec Nitrianske Pravno s.r.o.

OZ v Nitrianskom Pravne na svojom zasadnutí 24. mája 2007 schválilo vytvorenie spoločnosti s ručením obmedzeným s názvom Obec Nitrianske Pravno, kde 100% vlastníkom je obec.

 Prečo vlastne k tomuto kroku došlo?

      Dôvod je veľmi jednoduchý. Z právneho hľadiska obec nemôže vykonávať podnikateľskú činnosť. Preto bola vytvorená obecná s.r.o. a dôsledkom tohto kroku bolo aj vytvorenie nových pracovných miest. V súčasnej dobe zamestnávame sedem stálych tzv. kmeňových zamestnancov, všetci sú občanmi Nitr. Pravna a uvažujeme perspektívne o vytvorení ďalších pracovných miest.

 Čo spravuje s.r.o.

     Delimitáciou obecného majetku prešli do správy obecnej s.r.o. obecné lesy a k tomu prislúchajúca ťažba a predaj dreva, ako i ochrana lesného fondu, ďalej sme správcovia obecných bytových domov, domu služieb i klubu dôchodcov, taktiež sa staráme o údržbu miestnych komunikácií, verejnej zelene v našej obci vrátane častí Solka a  Vyšehradné a staráme sa aj o zeleň a poriadok na cintorínoch. Taktiež riešime otázku separácie odpadu v našej obci, zber, odvoz a následné dotrieďovanie vyseparovaných zložiek.

 Široká problematika aj na rozhovor. Zachovajme postupnosť. Ako som sa od Vás dozvedela, zatiaľ ste schopní uspokojovať požiadavky občanov na palivové drevo. No vyťažené drevo treba nahrádzať výsadbou, čo spadá do ochrany lesa. Obec vlastní traktor, štiepkovač.

     Čo sa týka predaja palivového dreva. Je to stále aktuálna téma, vzhľadom na to, že sa blíži zima. Máme vytvorený poradovník na predaj palivového dreva, ktorý je v kancelárii s.r.o. Záujemcov uspokojujeme podľa toho, ako sú zapísaní v poradovníku. Pretože bola veľmi dlho pozastavená ťažba dreva, nebolo možné drevo predávať. V súčasnosti je už situácia iná a máme viac ako 85 % spokojných záujemcov, o čom svedčí aj fakt, že máme už poradovník na rok 2009 vykrytý asi tretinou záujemcov. V prvom rade sa snažíme pokryť dopyt po dreve u našich občanov, potom prichádzajú na rad aj občania z okolitých obcí. K téme výroby bioštiepky. Všetok drevný odpad, ktorý zvážame do dvora v Bôriku, sa štiepkovačom drví na drevnú štiepku, ktorá sa používa ako prísada do kompostu - prírodného hnojiva. Do budúcnosti sa počíta aj s využitím na spaľovanie v peciach na drevnú štiepku. Na všetky tieto aktivity obecná s.r.o. využíva vlastný traktor, ktorý spolu s Multicarom ponúka na poskytovanie služieb v oblasti dopravy a prepravy materiálu.

 Vieme, že obec vlastní aj lesnú škôlku, došlo tam k nejakým zmenám.

     Lesná škôlka bola ponúknutá na dlhodobý prenájom. Všetky zásoby nájomca odkúpil podľa účtovnej hodnoty. Nájomca bude zabezpečovať pestovateľskú činnosť. Výsadbu zabezpečíme sezónnymi pracovníkmi. V dlhodobej bilancii je  to pre obec výhodnejšie.

 To určite ukáže čas, ale poďme k výsledkom vašej práce, ktoré sú viditeľné už teraz. Dom služieb zmenil, alebo postupne mení svoj vzhľad zvonku i zvnútra.

     Na dome služieb sme vykonali predovšetkým nutné stavebné úpravy, ktoré sú stále v štádiu dokončovania. Boli vykonané výmeny okien, čiastočné zateplenie a natiahnutie fasády. Taktiež sa mení interiér budovy. Došlo k určitým zmenám, aby boli dané priestory čo najefektívnejšie využívané. Preto sa pristúpilo aj k presťahovaniu obecnej knižnice z pôvodných priestorov do priestorov, z nášho hľadiska, vyhovujúcejších na poskytovanie vzdelávania občanov. Uvažuje sa aj o vytvorení internetovej miestnosti. V pôvodných priestoroch už máme ďalšieho nájomcu - priestory budú slúžiť firme Allianz. Budujú sa aj nové priestory pre Slovenskú poštu, ktorá by sa mala presťahovať po 1.1. 2009. Preto aj naďalej vnímame dom služieb ako komplexnú budovu na poskytovanie služieb občanom Nitr. Pravna. Tiež sme pristúpili k úpravám na ZUŠ na Budovateľskej ulici. Tieto priestory budú využívané na krúžkovú, inú záujmovú činnosť a na efektívne využívanie voľného času našich občanov.

 Nedá mi v tejto súvislosti nespomenúť otvory na fasáde Domu služieb, ktoré  majú slúžiť pre umiestnenie hniezd lastovičiek Rastie ekologické povedomie a nechválime len my, ale aj slovenský rozhlas.

     Áno je to pravda. Redaktorka rozhlasového média si všimla netradičné riešenie, stačí ak sme poslúžili ako príklad ďalším a prispeli sme k záchrane v tom čase osídlených lastovičích hniezd. Myslíme ekologicky.


Prejdime od ekológie priamo k verejnej zeleni. Nemohli sme si nevšimnúť, že úprava verejných priestranstiev sa stala pravidelnou náplňou vašej práce. Mňa však zaujala téma separácie odpadu. Aby sme tú tému načali, tak jedna otázka. Prečo zmizli veľkoobjemové kontajnery?

     Separovanie bioodpadu v rámci obce bolo realizované aj doteraz, avšak v kontajneroch, určených na bioodpad sa objavovalo „všeličo“, čo s biodpadom nemá nič spoločné. Starý nábytok atď.  Vzhľadom na to, že vývoz takého kontajnera nie je práve lacná záležitosť, pristúpili sme k vytvoreniu ohradníkov. Sami sme sa presvedčili o tom, že občania už nevhadzujú do nich, čo tam nepatrí, i keď výnimky sa nájdu. Aj keď sa snažíme pozdvihnúť povedomie občanov aj iným spôsobom, stále sa nájdu takí, ktorí našu snahu maria.

 S tým možno len súhlasiť, ale kam potom s tými sedačkami a starými matracmi... To by občanov určite zaujímalo.

     Všetok odpad, ktorý sa neseparuje, napr. staré matrace, sedacie súpravy atď. Treba nahlásiť na našu firmu. Na náklady firmy sa vykoná zvoz a likvidácia. Ďalej tieto komponenty sú vyvážané na zberný dvor do firmy Hater Handlová, kde dochádza k ich zneškodneniu, čo nás taktiež stojí nemalé financie.


 Pri separácii zostaneme. Je pravda, že v priemyselnej zóne obce sa pripravuje “separačný dvor“? A ako ste ďaleko , hlavne nás zaujíma kedy a ako bude fungovať  a čo obci prinesie.

     Je to pravda. Medzi firmou Open a Tatrasteel vyrastie oblúková výrobná hala na ploche 600 m2 na vlastnom obecnom pozemku . Máme už vypracované projekty stavby, vytýčenie a ak počasie dovolí, zanedlho začneme so zemnými prácami. V súčasnej dobe vykonávame zber a dotrieďovanie vyseparovaných zložiek v prenajatých priestoroch firmy Bettex. Kalkuláciami sme došli k záveru, že je výhodnejšie investovať do vlastných priestorov. Hala by mala byť spustená do prevádzky v 1. polovici roku 2009. Tým sa opäť vytvoria pracovné miesta a po určitom čase chceme zabezpečovať aj separáciu pre okolité obce.

 A nezanedbateľný je aj fakt, že prispejete k zdravšiemu životnému prostrediu nášho bezprostredného okolia. Vráťme sa však k súčasnosti. Chystajú sa zmeny aj v spôsobe a v čase separácie a vývozu odpadu z domácností?

     Od nového  roku budeme vyvážať vyseparovaný odpad z domácností už len my vlastnými prostriedkami. Zber by mal prebiehať nasledovne- prvý štvrtok v mesiaci bude vykonávaný zber Pet fliaš, druhý štvrtok v mesiaci – zber papiera, tretí štvrtok v mesiaci – zber textilu. Avšak po spustení haly do prevádzky uvažujeme o tom, že počas pracovnej doby občania obce budú môcť sami priniesť na zberný dvor dané separované zložky, ktoré budú ďalej dotrieďované. Občania by si mali uvedomiť, že všetci vytvárame životné prostredie a je to aj naše dedičstvo pre nasledujúce generácie.

  
  Pán riaditeľ, vykonávate činnosť od 1. januára tohto roku a už sme sa dočkali množstva zmien. Úspešnosť niektorých podnetov a výkonov si môžeme overiť hneď, iné činnosti overí sám čas. Verím, že je to v prospech celej obce ako 100 % vlastníka, čo by som chcela zdôrazniť. Aj tak pár slov na záver.

  Jednoznačne chceme robiť dobre tejto obci, jej obyvateľom . Privítali by sme však aj nápady a pripomienky zo strany verejnosti. Sme prístupní rôznym novým aktivitám i prípadným námietkam. Môžete využiť aj anonymnú schránku na OcÚ. Nie všetko, čo robíme , musí byť dobré, snažíme sa však, aby to bolo v prospech nás všetkých..

  Ďakujem Vám pán riaditeľ za rozhovor a verím, že na stránkach miestnej tlače nerozoberáme túto problematiku posledný krát. Veľa úspechov.


        B.H. sa zhovárala s riaditeľom Obec Nitrianske Pravno s.r.o. Petrom Lenčešom


AUTOR: B.H.
Uverejnené: 26.01.2009 12:24