DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutia Obecného zastupiteľstva - 3.4.2014

Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne


Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne na deň 3. 4. 2014 zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 9 poslancov z celkového počtu 11 poslancov. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Keďže poslanci nepredložili žiadny návrh, starosta obce predložil návrh programu na rokovanie ako bol zverejnený a doručený poslancom.

Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:

  1. Otvorenie
  2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice
  3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení
  4. Správa hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva
  5. Odpredaj majetku obce - pozemky
  6. Voľba prísediacich Okresného súdu Prievidza
  7. Dodatok č. 2 k zriaďovacej listine zo dňa 1.3. 2007
  8. Žiadosť o dotáciu na komunitné centrum
  9. Podmienky prideľovania bytov v bytovom dome „G“
  10. Menovanie členov do Obecného hasičského zboru, kontrola, predkladanie správ
  11. Informácia o plnení Lesného hospodárskeho plánu
  12. Rôzne – diskusia
  13. Uznesenie
  14. Záver


Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Správa tvori prílohu k zápisnici. Správu o kontrole plnenia uznesení obecného zastupiteľstva predložila Ing. Košťálová Anežka – hlavná kontrolórka obce Nitr. Pravno. Návrh na odpredaj pozemkov spolu s návrhom na zmenu termínu platnosti uznesení týkajúcich sa odpredaja pozemkov predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef.

Návrh s doporučením Obecnej rady v Nitr. Pravne je zapracovaný v návrhu na uznesenie.

Informáciu Okresného súdu v Prievidzi k voľbe prísediacich Okresného súdu za obec Nitr. Pravno predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Návrh s odporúčaním Obecnej rady v Nitr. Pravne je zapracovaný v návrhu na uznesenie. Taktiež p. Boďová predložila návrh Dodatku č. 2 k Zriaďovacej listine Spojenej školy zo dňa 1.3. 2007 spolu s informáciou o rozhodnutí Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v Bratislave o zaradení Školskej jedálne pri MŠ, Hviezdoslavova ul., Nitr. Pravno do siete škôl a školských zariadení s termínom od 1. 2. 2014. Návrh Dodatku č. 2 obdržali poslanci v materiáloch na rokovanie a je zapracovaný v návrhu na uznesenie, tvori prílohu k zápisnici.

Návrh na žiadosť o dotáciu na výstavbu komunitného centra za Obecným úradom v Nitr. Pravne predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Podkladový materiál na rokovanie k žiadosti o nenávratný finančných príspevok v rámci výzvy ROP-2.1b-2013/01za účelom realizácie projektu „Novostavba komunitného centra“, ktorého ciele sú v súlade s platným územným plánom obce a s platným programom hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja obce, financovanie projektu vo výške 5 % z celkových oprávnených výdavkov na projekt je do výšky 9.613,- €. Tento materiál bol doručený poslancom OZ ako materiál na preštudovanie a oboznámenie sa zo zámerom.

Návrh podmienok prideľovania nájomných bytov v bytovom dome „G“ v Nitr. Pravne predložil starosta obce Nitr. Pravno. Návrh odporučila predložiť na schválenie Obecná rada zo dňa 27. 3. 2014.

Návrh veliteľa OHZ v Nitr. Pravne na menovanie nových dvoch členov do funkcie hasič OHZ v Nitr. Pravne s odporúčaním Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Informáciu o plnení Lesného hospodárskeho plánu v obecných lesoch v správe Spoločnosti Obec Nitr. Pravno s.r.o. predložil konateľ spoločnosti p. Matušík Ľudevít. Informoval, že odborný lesný hospodár predloží kompletnú správu o hospodárení na valnom zhromaždení Spol. Obec N. Pravno s.r.o.

Krátky prehľad k celkovej ťažbe dreva za r. 2013 tvori prílohu k zápisnici.

Po predložení uvedených bodov programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a potom ostatných prítomných k diskusii.

Na úvod diskusie starosta obce predložil informáciu k odporúčaniam a požiadavkám z predchádzajúceho zasadnutia zastupiteľstva. Informoval o rokovaní s firmou, ktorá ponúkala spoluprácu obci k zberu papiera od občanov. Starosta obce oboznámil prítomných s podmienkami firmy k zberu papiera a tiež potrebou dohodnúť miesto zberu papiera v obci.


Ing. Pekár Peter – poslanec

– navrhuje starostovi obce vyvolať ďalšie rokovanie s inou firmou, ktorá sa zaoberá zberom papiera za účelom zistenia výhodnejších podmienok pre obec aj občana napr. Harmanecké papierne.

Starosta obce – Ing. Balčirák Jozef – zistí podmienky odberu papiera v Harmanci, navrhuje dohodnúť odberné miesta papiera. Poslanci odporúčajú odberné miesta: pri Zdravotnom stredisku, na námestí a pri športovom ihrisku v Nitr. Pravne, v časti Solka pri Kostole a časti Vyšehradné pri kultúrnom dome jeden krát za mesiac v sobotu.


Ing. Pekár Peter – poslanec

– informoval o prerokovaní v komisii kultúrnej výber miesta pre umiestnenie detského ihriska, vymenoval varianty, komisia navrhla umiestnenie na športovom ihrisku v Nitr. Pravne a časť umiestniť k novým bytovkám smerom na Solku.

- navrhuje riešenie umiestnenia ihriska zverejniť prostredníctvom anketových lístkov, komisia znovu záležitosť prejedná, odporučí zverejnenie


Heldiová Beáta – poslankyňa

– k návrhu výstavby komunitného centra odporúča zariadenie pre všetkých občanov pre kultúrne vyžitie všetkých občanov navrhuje výstavbu väčšieho zariadenia, v navrhovanom komunitnom centre je plánované zamestnanie 2 pracovníkov, zaujímala sa čo budú vykonávať aké práce, využitie komunitného centra nie je jasné, načo to občanom bude slúžiť, v obci pre kultúrne spoločenské podujatia potrebujeme veľkú miestnosť.


Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– na plánovanú výstavbu je potrebné urobiť prepočet spotreby energií, aké budú výdavky, celkové prevádzkové náklady.


Ing. Pekár Peter – poslanec

– aké finančné prostriedky boli použité na výstavbu základov za OcÚ N. Pravno, aké boli náklady, kto to platil. Prejednávaný materiál na rozhodnutie poslancov je potrebné doručiť omnoho skôr na ich preštudovanie. Zaujímal sa kto bude platiť pracovné sily, ktoré budú v komunitnom centre zamestnané.


Mgr. Suchý Pavel – poslanec

– podporuje výstavbu komunitného centra za OcÚ N.Pravno. Podporuje využitie novej prístavby pre Obecný úrad.

Ing. arch. Grom Marian – poslanec

– predseda komisie výstavby – odporúča informovať poslancov o riešeniach, ktoré sú predkladané na rozhodovanie zastupiteľstvu.


Ing. Pekár Peter – poslanec

– konštatoval, že bolo povedané pri schvaľovaní rozpočtu obce na r. 2014, že nebudú pre tento rok vykonávané žiadne stavebné činnosti. V súčasnej dobe sa vykonávajú stavebné práce pri Požiarnej zbrojnici, stavebné činnosti na Budovateľskej ulici – v bývalej ZUŠ, čo sa uskutočňuje v bývalej ZUŠ, aké práce sa vykonávajú,

- keď sa robí stavebná činnosť v obci majú o tom byť informovaní poslanci , má námietky k podmienkam prideľovania bytov, ku kritériám

- zaujímal sa ako spláca podĺžnosť – nedoplatok na nájomnom p. Žitník

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce – informoval o stavebných prácach v rámci schváleného rozpočtu obce, drobné opravy a údržba a to sú prístupový chodník k Požiarnej zbrojnici v rámci celkového projektu rekonštrukcie PZ, prístupový chodník bude vydláždený,

- v bývalej ZUŠ sa vykonávajú údržbárske práce na sfunkčnenie WC a sprchy, plánuje sa tu úprava a rekonštrukcia priestorov na núdzové ubytovanie pre občanov, ktorí to budú potrebovať.


Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– namieta návrh v Podmienkach prideľovania bytov bod 7. - prijímanie žiadosti pre prideľovanie bytov v bytovom dome „G“ uvedené v návrhu do 31. 3. 2014 navrhuje termín do 15. 4. 2014.


Ing. Balčirák Jozef – starosta obce za uvedený návrh dal hlasovať samostatne.


Poslanci hlasovali nasledovne:

1. Termín predkladania žiadostí do 15. 4. 2014 – za hlasovalo 5 poslancov z 9 prítomných

2. „ do 31. 3. 2014 – za hlasovali 4 poslanci z 9 prítomných

Na základe uvedeného hlasovania bol schválený termín predkladania žiadostí do

15. 4. 2014


Ing. Pekár Peter – poslanec

– žiada Hlavnú kontrolórku obce preveriť nájomnú zmluvu v bývalej ZUŠ, preveriť finančnú návratnosť z prenájmu, rekonštukcia sociálneho zariadenia je neefektívna,

- prioritná záležitosť výstavby sociálneho zariadenia je na HUPRO HALE na triedenie odpadu, kde zamestnanci vykonávajú prácu vo veľmi zlých hygienických podmienkach.


Heldiová Beáta – poslankyňa

– k výstavbe komunitného centra odporúča hľadanie možností získania financií vzájomnou spolupráce iných miest aj v zahraničí,

Starosta obce Ing. Balčirák Jozef – informoval, že vyšla výzva pre obce na získanie finančných prostriedkov tak naša obec hneď reagovala, preto podal žiadosť, v prípade neodsúhlasenia v OZ žiadosť bude vyradená.

- na Valnom zhromaždení Spol. Obec s.r.o. sa bude riešiť rekonštrukcia býv. ZUŠ a stavebné práce a tiež prenájom bývalej ZUŠ,

- v tomto roku 2014 bude realizovaná výstavba chodníka na Hviezdoslavovej ulici v Nitr. Pravne.


Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– žiada informovať poslancov o stavebných prácach, z akých finančných prostriedkov sa realizujú stavebné práce v obci.

Po diskusii poslancov starosta obce vyzval občanov k predloženiu svojich návrhov a pripomienok v diskusii. Prítomní občania diskutovali nasledovne:


p. Svitková – občan z Hviezdoslavovej ulice v Nitr. Pravne zaujímala sa kto je vlastníkom pozemkov medzi bytovkami na Hviezd. ulici v Nitr. Pravne nakoľko tieto sú neudržiavané, zarastené trávou.

Ďalej požadovala urobiť nápravu na križovatke na rozmedzí ulíc Hviezdoslavova a Sládkovičova pri elektrickej skrini sú elektrické káble voľne pohodené na zemi.


Informáciu podala p. Chmurová – Obecný úrad vyzval vlastníkov pozemkov na povinnosť vyplývajúcu zo zákona na starostlivosť o pozemky a postúpené na Okresnú úrad v Prievidzi za účelom priestupkového konania.


p. Pozník - občan – Ospravedlnil sa p. Chmurovej za svoje vystúpenie z predchádzajúceho zastupiteľstva na jej adresu.

Podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám žiada poskytnúť stavebné povolenie na rekonštrukčné práce v býv. ZUŠ a nájomnú zmluvu uzatvorenú medzi Spol. Obec N. Pravno s.r.o., ktorá spravuje budovu býv. ZUŠ a medzi p. Lubikom Martinom.

p. Vávra – občan z Hviezdoslavovej ullice – kritizuje pracovné prostredie, ktoré majú zamestnanci vytvorené na HUPRO HALE, toto je vo veľmi zlom stave, hygiena pre zamestnancov nie je zabezpečená.

- Osobné autá jazdia po Hviezdoslavovej ulici veľmi rýchlo, bolo by tu potrebné osadiť dopravné značenie.

- zaujímal sa kedy bude vybudovaný chodník na Hviezdoslavovej ulici.

- mal otázky na riešenie TKR pre tých nájomníkov, ktorí ju nevyužívajú, riešenie zrušenia poplatku, prípadne riešiť s poslancami OZ pripojenie nelegálne.


MUDr. Elischerová Mária – občan – zaujímala sa čo obec robí pre občanov, ktorí si plnia svoje povinnosti a platia dane, keďže chceme stavať komunitné centrum pre sociálne slabých občanov.

MUDr. Elischer Viliam – občan – navrhuje dať vypracovať štúdiu na námestie v Nitr. Pravne spolu s prístavbou k Obecnému úradu v Nitr. Pravne. Ďalej navrhuje, aby Obec N. Pravno vystúpila zo Spoločného úradu Bojnice na stavebné konanie.

Starosta obce Ing. Balčirák Jozef – odpovedal k problematike výkonu činnosti Spoločného obecného úradu, k povoleniu drobných stavebných úprav ako aj súvislosti s vydaním stavebného povolenia na stavebné úpravy pri rekonštrukcii rodinného domu.

Starosta obce vyzval predsedu návrhovej komisie Mareka Ollera, aby predložil po zapracovaní návrhov a pripomienok návrh na uznesenie.


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne

I. Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v N. Pravne a kontrolu plnenia uznesení

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

c/ Informáciu o plnení Lesného hospodárskeho plánu


II. Zvolilo

Podľa § 140 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich o zmene a doplnení niektorých zákonov, prísediacich Okresného súdu Prievidza za obec Nitr. Pravno pre volebné obdobie 2014 -2018 občanov z obce Nitr. Pravno nasledovne:

Balčiráková Mária – Nitr. Pravno

Hianiková Ľudmila – Nitr. Pravno

Mokrá Jarmila – Nitr. Pravno

Mendelová Maria – Nitr. Pravno


III. Schválilo

a/ Dodatok č. 2 k Zriaďovacej listine Spojenej školy, Školská 370/19, Nitrianske Pravno s organizačnými zložkami Základná škola s materskou školou – Grundschule mit Kindergarten, Školská 370/19, Nitrianske Pravno a Základná umelecká škola, Školská 1, Nitrianske Pravno zo dňa 1. 3. 2007 podľa predloženého návrhu.

b/ Podmienky prideľovania nájomných bytov v bytovom dome „G“ s vypočítaným nájomným za jednotlivé byty v obci Nitr. Pravno.

c/ Zmenu uznesenia Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne č. 7/2013 zo dňa 11. 7. 2013 v bode II. Schvaľuje písm. b 2/ odpredaj pozemku ako prípad hodný osobitného zreteľa – odpredaj pozemku pre p. Čičmanca sa predlžuje termín platnosti do 31. 12. 2014.

d/ Odpredaj pozemku p.č. 1325/1 – záhrada o výmere 106 m2, p. Kubalovi Róbertovi, za cenu 1,- €. Predmetná parcela bola p. Kubalovi odpredaná dňa 18. 12. 1990 a kúpna zmluva bola na Štátnom notárstve v Prievidzi zaregistrovaná dňa 28. 12. 1990, čím nadobudla účinnosť avšak do dnešného dňa je predmetná parcela vedená na LV obce.Termín: do 31. 12. 2014

e/ Odpredaj pozemkov p.č. 943/4 – zastavané plochy o výmere 80 m2, p.č. 943/3 – zastavané plochy o výmere 56 m2 a p.č. 943/2 – zastavané plochy o výmere 49 m2 vo vlastníctve obce LV č. 1 - obec Nitrianske Pravno za cenu podľa znaleckého posudku minimálne však 10,- €/m2. Termín: do 31. 12. 2014

f/ Zmenu uznesenia Obecného zastupiteľstva č. 5/2012 zo dňa 12. 7. 2012 v bode II. Schvaľuje, písm. a/ odpredaj pozemkov ako prípady hodné osobitného zreteľa pre účely vysporiadania pozemkov pod požiarnou nádržou Bôrik v Nitr. Pravne.
Termín: do 31. 12. 2014

g/ Zmenu uznesenia Obecného zastupiteľstva č. 7/2011 zo dňa 8. 9. 2011 v bode II. písm. c/, kde sa mení termín odpredaja pozemkov do 31. 12. 2015.

h/ Doplnenie členov Obecného hasičského zboru v Nitr. Pravne podľa predloženého návrhu veliteľa OZH p. Leitmana Miroslava nasledovne:

- Šagát Martin, Nitr. Pravno do funkcie hasič

- Zábojníková Paulína, Nitr. Pravno do funkcie hasič


i/ Zmenu svojho odporúčania z pracovného rokovania zastupiteľstva zo dňa 25. 9. 2008 k hospodáreniu OHZ v Nitr. Pravne s majetkom, ktorý bol odporúčaný kontrolovať hlavnému kontrolórovi obce Nitr. Pravno, s návrhom na uloženie povinností veliteľovi OHZ obce a to nasledovne:

- kontrola technického stavu - techniky a miestnosti PZ a jej vybavenie

- predkladanie správ OHZ o stave techniky a hospodárení s majetkom obce na zasadnutiach obecného zastupiteľstva.


Hlasovanie poslancov:

a/ za prijatie uznesenia v navrhovanom znení hlasovali - 9 prítomní poslanci

b/ proti navrhovanému uzneseniu nehlasoval nikto.


Po ukončení hlasovania starosta obce vyzval poslancov OZ, aby zostali po rokovaní na prejednanie programu návštevy družobného mesta Hanušovice v mesiaci jún.


Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ Nitr. Pravno






AUTOR: ocu
Uverejnené: 22.04.2014 14:01