DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 30.10.2013

     Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne na deň 30. 10. 2013 zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák podľa odporúčania Obecnej rady v Nitr. Pravne. Starosta obce privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že  zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

     Ďalej konštatoval, že je prítomných 7 poslancov zo všetkých 11 poslancov. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Keďže poslanci nepredložili žiadny návrh, starosta obce predložil návrh na doplnenie bodu programu ako 9a/ -  Odvolanie a voľba členov komisie. Za svoj návrh dal hlasovať.
Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:   

1.  Otvorenie
2.  Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice
3.  Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola
     plnenia uznesení
4.  Správa hlavného kontrolóra o plnení uznesení
     obecného zastupiteľstva
5.  Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti Spojenej školy
     s organizačnými zložkami v Nitr. Pravne v školskom 
     roku 2012/2013
6.  Vyhlásenie výberového konania na funkciu hlavného
     kontrolóra obce
7.  Zmluva o vzájomnej spolupráci na úseku ochrany
     pred požiarmi
8.  Nájomná zmluva medzi obcou a firmou MV Staving
     o prenájme bytového domu H až do jeho odkúpenia obcou
9.  Žiadosti o predlženie nájomných zmlúv nájomníkom bytov
     v bytových domoch A,B
9a/ Odvolanie a voľba členov komisií
10. Majetok obce – odpredaj pozemkov
11. Rôzne – informácie
12. Diskusia
13. Uznesenie
14. Záver

  Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Hlavný kontrolór obce p. Miklošovič Peter predložil správu o plnení uznesení obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne od posledného zasadnutia obecného zastupiteľstva. Riaditeľ Spojenej školy v Nitr. Pravne Mgr. Holec Stanislav predložil  Správu o výchovno-vzdelávacej činnosti Spojenej školy s organizačnými zložkami v Nitr. Pravne v školskom roku 2012/2013. Správa bude zverejnená na internetovej stránke Spojenej školy v Nitr. Pravne.

  Volebné obdobie súčasného hlavného kontrolóra obce končí dňom 31. 12. 2013.  Správu k voľbe nového hlavného kontrolóra v zmysle zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Informovala o zákonom stanoveným lehotám, kvalifikačných predpokladoch súvisiacich s voľbou hlavného kontrolóra.

  Návrh Dohody o vzájomnej spolupráci na úseku ochrany pred požiarmi navrhnutú uzatvoriť medzi obcami predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Tento návrh  bol po právnej stránke prerokovaný s právnikom a tiež zo starostami zúčastnených obcí. 

  Starosa obce predložil návrh zmluvy medzi obcou Nitr. Pravno  a firmou MV Staving o prenájme bytového domu „H“ až do jeho odkúpenia obcou. Ďalej  predložil žiadosti o predlženie nájomných zmlúv nájomníkom bytov v bytových domoch A,B a tiež odporúčané podmienky Obecnou radou v Nitr. Pravne na predĺženie platnosti nájomných zmlúv, podľa ktorých bude správca bytov postupovať.  

  Ďalším bodom programu bol návrh komisie školstva, kultúry, telesnej výchovy a športu a komisie sociálnej o odvolanie členov komisií a následne voľba nových členov komisií odporúčané Obecnou radou v Nitr. Pravne, ktorý  predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. 

  Návrh na odpredaj pozemku v majetku obce predložil starosta obce s odporúčaním komisie výstavby, Obecnej rady v Nitr. Pravne pre p. Ollera Petra.

   Starosta obce ďalej predložil informáciu k Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, ktorého platnosť končí. V tomto pláne sú riešené všetky oblasti života obce. Nový plán bude platiť  od januára 2014. Navrhuje jeho vypracovanie riešiť firmou, ktorá ho spracuje na podmienky obce na základe najvýhodnejšej cenovej ponuky.

Vypracovaný návrh bude prerokovaný v jednotlivých komisiách obecného zastupiteľstva.
Platnosť tohto plánu bude do roku 2020.

   Po predložení uvedených bodov programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a potom ostatných prítomných k diskusii.  

Prítomní v diskusii vyjadrili svoje návrhy, názory a pripomienky nasledovne:

p. Matušík Ľudevít – poslanec

– predložil petíciu občanov – nájomníkov nájomných bytov na Hviezdoslavovej ulici v Nitr. Pravne ktorou žiadajú o prehodnotenie dodávania signálu Káblovej televízie pre nájomné byty. Televízny signál je zlý, nekvalitný a nájomníci sú nespokojní.  
Nájomníci žiadajú, aby bola platba za káblovú televíziu zo zmluvy o prenájme bytu vylúčená.
Starosta obce informoval, že túto záležitosť bude riešiť s poslancami OZ a tiež pri uzatváraní zmlúv pri prideľovaní bytov.

Ing. Pekár Peter – poslanec

– k dohode o vzájomnej spolupráci na úseku ochrany pred požiarmi odporúča doplniť vysporiadanie záväzkov po poskytnutí finančného príspevku formou darovacej zmluvy na činnosť Spoločného hasičského zboru.

- Namietal povinnosť obce pri vzniku škody v prípade, že obec Nitr. Pravno neposkytne dohodnutú pomoc, zaujímal sa o poukázané  finančné prostriedky, ktoré nebudú použité na účel ako je zmluvne dohodnuté v dohode, ako budú zúčtované finančné prostriedky poukázané ako dar, zaujímal sa ako sa bude naša obec Nitr. Pravno podieľať na nákladoch, či bude poukazovať na činnosť OHZ zo svojho rozpočtu a či má tiež prispievať finančnými prostriedkami ako dar.

- k správe o výchovno-vzdelávacej činnosti Spojenej školy s organizačnými zložkami v Nitr. Pravne v školskom roku 2012/2013  poukázal na možnosť získania finančných prostriedkov z rôznych európskych fondov, prečo sa naša obec alebo škola neuchádzalo o túto možnosť.

-  k úprave miestnych komunikácií – vysprávky a výtlky, tieto práce sú urobené nekvalitne, technológiu považuje za nedostatočnú, práce sú predražené. Zaujímal sa tiež či bola pri týchto prácach vykonávaná kontrola a kým.   

Vysvetlenie k problematike podal starosta obce Ing. Balčirák Jozef, odpovedal na diskusné otázky a pripomienky poslanca k vysprávke miestnych komunikácií, k používanej technológii a tiež ku kontrole, ktorú osobne vykonával on sám. Ďalej informoval k rozúčtovaniu spotreby vody a elektrickej energie ako aj k úhradám za drobné opravy a údržbu jednotlivými nájomníkmi.  

Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– vyjadrila sa, že nemôže súhlasiť s predĺžením nájomných zmlúv s nájomníkmi bytov nakoľko nepozná neplatičov v týchto bytoch.

- požiadala o vysvetlenie ako boli použité finančné prostriedky na opravu miestnych komunikácií, rozpočet pre tento účel bol schválený a bol prečerpaný.   

Starosta obce k uvedenému preložil vysvetlenie s tým, že zmena rozpočtu bola schválená v Obecnom  zastupiteľstve v Nitr. Pravne na výkon prác na úprave komunikácií v Nitr. Pravne v Solke a vo Vyšehradnom.

Ing. Rupeová Jana – zamest. Spol. Obec N.Pravno s.r.o. 

- navrhuje poslancom ako členom valného zhromaždenia zvolať valné zhromaždenie a dohodnúť podrobnosti k správe bytov, navrhuje tiež zriadiť funkciu pracovníka ako kontaktnú osobu  - informátora medzi nájomníkmi bytov a správcom Spol. Obec N. Pravno s.r.o. za účelom rýchlejšieho riešenia problémov, ktoré sa v jednotlivých bytoch vyskytnú.
Je pravdou, že nájomníci bytov nemajú voči obci Nitr. Pravno vysporiadané svoje záväzky ako sú úhrada nájomného a tiež za likvidáciu odpadu.

p. Ličko Jozef – nájomník bytu

– hovoril k úprave detského ihriska pri bytovkách, poukázal na nevykosený priestor poľa, ktoré je zarastené burinou. Odporúča vyzývať vlastníkov k úprave tohto priestoru.

Brezániová Silvia – nájomník bytu

– zaujímala sa ako bude riešené parkovanie osobných automobilov pri bytovkách. Žiada vyhradiť priestor na parkovanie auta pre každého nájomníka, čím sa predíde nedorozumeniam nájomníkov. 
Nájomníci sú ochotní vyznačiť farbou parkovacie priestory s tým, že im bude dodaná farba. Nájomníci bytov sa sťažujú na chovateľov psov, ktoré znečisťujú verejné priestory pri bytovkách. 

Starosta obce upozornil, že predlženie platnosti nájomných zmlúv bude uzatvorené s nájomníkmi po ich vysporiadaní pohľadávok voči obci. Zvolané budú domové schôdze kde budú riešené problémy nájomníkov v nájomných bytoch.

MUDr. Elischerová Mária – občan

– zaujímala sa o problematiku terénnych úprav pri cintoríne v Nitr. Pravne a pýtala sa starostu obce či sa robia stavebné konania na výstavbu čerpacej stanice pri cintoríne v Nitr. Pravne.

- odovzdala písomnú námietku voči umiestneniu čerpacej stanice pohonných hmôt na Prievidzskej ulici v Nitr. Pravne pri cintoríne, ktorú adresovala pre Obecné zastupiteľstvo v Nitr. Pravne, Obecný úrad v Nitr. Pravne a pre Spoločný stavebný úrad v Prievidzi.    

MUDr. Elischer Viliam – občan

– dáva poslancom do pozornosti článok uverejnený v  regionálnej tlači „MY“ k hrobovým miestam na cintoríne v Nitr. Pravne. Následne rozdal tieto noviny.

Starosta obce informoval o anonymných otázkach, ktoré boli doručené na Obecný úrad v Nitr. Pravne k rokovaniam so zástupcami predajne LÍDL v Nitr. Pravne, k osadeniu monitorovacích kamier na námestí v Nitr. Pravne a k výstavbe Kultúrneho domu v Nitr. Pravne. Rokovania k výstavbe predajne zatiaľ boli neúspešné, kamery sa v súčasnej dobe montujú a ak bude vypísaná výzva k projektu výstavby kultúrneho domu určite sa budeme uchádzať o finančné prostriedky z eurofondov.

           Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie Ing. Áča Pavla, aby predložil návrh na uznesenie.

Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne

I. Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení
b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva
c/ Správu o výchovno-vzdelávacej činnosti Základnej školy s materskou školou a Základnej umeleckej školy v Nitr. Pravne v školskom roku 2012/2013 predloženú Spojenou školou v Nitr. Pravne.

II. Schválilo

a/ Správu o výchovno-vzdelávacej činnosti Základnej školy s materskou školou a Základnej umeleckej školy v Nitr. Pravne v školskom roku 2012/2013 predloženú Spojenou školou v Nitr. Pravne. 

b/ Dohodu  o vzájomnej spolupráci na úseku ochrany pred požiarmi.

c/ Nájomnú zmluvu medzi obcou Nitr. Pravno a firmou MV Staving o prenájme bytového domu „H“ až do jeho odkúpenia obcou.

d/ Predĺženie platnosti nájomných zmlúv nájomníkom bytov v bytovom dome „A“ a „B“ v Nitr. Pravne na 3 roky podľa zoznamu na prílohe v zmysle zákona č. 443/2010 Z. z. z  26. 10. 2010 o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. 
Podmienky predĺženia platnosti nájomných zmlúv:
     a/ Vysporiadanie záväzkov nájomníka voči správcovi bytov Obec Nitr. Pravno s.r.o. a voči obci Nitr. Pravno do dátumu podpisu predĺženia nájomnej zmluvy.
     b/ Všetky osoby bývajúce v tom ktorom nájomnom byte musia mať trvalý pobyt v obci Nitr. Pravno.
V Dodatku ku nájomnej zmluve zakotviť, že úhradu za drobné opravy, bude znášať nájomca, viď. Nariadenie vlády SR č. 87/1995 Zb.
   
e/  Odpredaj majetku obce – pozemky nasledovne:
- pozemok p. č. 124/1 – záhrada, EKN, v k. ú. Solka, vo výmere 44 m2 pre p. Ollera Petra, Nitr. Pravno.  Navrhnutá cena za odpredaj pozemku je 7,- €/m2.
Odpredaj pozemku je uznaný ako prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko sa jedná o priľahlý pozemok k pozemku žiadateľa.
Termín: do 30. 6. 2014

III. Vyhlásilo 

a/ Konanie voľby hlavného kontrolóra obce Nitr. Pravno na deň 12. 12. 2013 podľa platných predpisov na funkčné obdobie od 1.1. 2014 do 31. 12. 2019.    
Termín zverejnenia : do 9. 11. 2013 – Úradná tabuľa obce, internet, Prieboj - MY

IV. Určilo

Pracovný pomer hlavného kontrolóra obce Nitrianske Pravno v rozsahu ½  úväzok –  = 3,75 h/deň

V.  Zriadilo 

Výberovú komisiu na výber kandidáta na voľbu  hlavného kontrolóra obce Nitr. Pravno  a   menovalo  jej členov nasledovne: 
   Ing. Zaťková Miroslava
   Drábiková Renáta
   Ing. Pekár Peter      

VI. Odvolalo  

a/  člena komisie školstva, kultúry, telesnej výchovy a športu p. Gombarčeka Libora a p. Haronika Rastislava.
b/  člena komisie sociálnej p. Nádašdyovú Annu.

VII. Zvolilo

a/  za člena komisie školstva, kultúry, telesnej výchovy a športu p. Blahovú Máriu a Mendelovú Zuzanu.
b/  za člena komisie sociálnej p. Mokrú Jarmilu.

VIII. Uložilo

a/ Obecnému úradu v Nitr. Pravne – doplniť do Nájomnej zmluvy medzi firmou MV Staving a Obec Nitr. Pravno do zmluvných strán správcu bytov Obec Nitr. Pravno s.r.o.
b/ Spoločnosti Obec Nitr. Pravno s.r.o. zvolať schôdzu nájomníkov v nájomných
bytových domoch A – F na vyriešenie sporov v spolunažívaní.
Termín: do 30. 11. 2013

Starosta obce informoval, že v bode  II. Schvaľuje písm.e/  v návrhu na uznesenie je potrebná 3/5 väčšina všetkých poslancov, nakoľko sa jedná o majetok obce. Dal za návrh hlasovať samostatne a výsledok hlasovania je nasledovný:


Hlasovanie poslancov:

a/ za odpredaj pozemku hlasovali všetci prítomní poslanci v počte 7 poslancov
Tento bod uznesenia bol schválený.

b/ hlasovania sa zdržali (okrem odpredaja pozemku) 3 poslanci: 
    /Ing. Zaťková Miroslava, Ing. Pekár Peter, Matušík Ľudovít/

Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.

         Boďová Ľubica
        prednosta OcÚ Nitr. Pravno 

 

Videozáznam zasadnutia OZ
(autor videa: M.Vríčan)






AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 07.11.2013 14:53