DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 13.12.2012

Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne dňa 13. 12. 2012


Posledné zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne v roku 2012 zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák. Privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený. Ďalej konštatoval, že je prítomných 10 poslancov, 1 poslankyňa je ospravedlnená. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil program zasadnutia, ktorý poslanci odsúhlasili. Rokovanie sa uberalo nasledovným programom:

1. Otvorenie
2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice
3. Správa hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva
4. Návrh na úpravu rozpočtu obce č. 3 na rok 2012
5. Návrh rozpočtu obce na rok 2013 - 2015
6. Správa HK obce o vykonaných kontrolách za II. polrok 2012 a stanovisko HK k návrhu rozpočtu obce na r. 2013, plán kontrolnej činnosti na I. polrok 2013
7. Návrh VZN č. 2/2012 o dani z nehnuteľnosti na r. 2013
8. Návrh VZN č. 3/2012 o miestnej dani za psa na r. 2013
9. Návrh VZN č. 4/2012 o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva na r. 2013
10. Návrh VZN č. 5/2012 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v obci Nitr. Pravno na r. 2013
11. Návrh VZN č. 6/2012 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi v obci Nitr. Pravno na r. 2013
12. Návrh VZN č. 7/2012 o dani za ubytovanie na území obce Nitr. Pravno
13. Návrh VZN č. 8/2012 o určení výšky dotácie na prevádzku a mzdy na žiaka ZUŠ a školských zariadení so sídlom na území obce Nitr. Pravno
14. Návrh VZN č. 9/2012 o poriadku pre pohrebiská na území obce Nitr. Pravno
15. Návrh – Doplnok č. 2/2012 k VZN č. 1/2009 - zrušenie Doplnku č. 1/2012 o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované obcou Nitr. Pravno
16. Zmluva o správe nebytových priestorov a cintorína
17. Obnovenie kontokorentného úveru
18. Odpredaj majetku obce
19. Návrh na zmenu uznesenia obecného zastupiteľstva
20. Rôzne – diskusia
21. Uznesenie
22. Záver

Správu hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva predložil p. Miklošovič Peter – hlavný kontrolór obce Nitr. Pravno. Návrh na úpravu rozpočtu obce č. 3 na rok 2012 a návrh rozpočtu obce na rok 2013 – 2015 predložila p. Margetová Eva.

Správu hlavného kontrolóra obce o vykonaných kontrolách za II. polrok 2012 a stanovisko HK k návrhu rozpočtu obce na r. 2013, plán kontrolnej činnosti na I. polrok 2013 predložil p. Miklošovič Peter – hlavný kontrolór obce.

Návrhy VZN na roky 2013, Návrh – Doplnku č. 2/2012 k VZN č. 1/2009 - o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované obcou Nitr. Pravno a Zmluvu o správe nebytových priestorov a cintorína predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. V ďalšom bode programu predložil návrh na obnovenie kontokorentného úveru pre obec Nitr. Pravno starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Návrh na odpredaj majetku obce a návrh na zmenu uznesenia obecného zastupiteľstva predložila p. Chmurová Drahomíra.

Po predložení uvedených bodov programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.

Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa – k návrhu rozpočtu obce na rok 2013 predložila svoje návrhy na zmenu v návrhu rozpočtu a to zníženie výdavkovej časti rozpočtu v jednotlivých položkách a to likvidácia odpadu a uloženie odpadu, zníženie členského príspevku zo strany obce v Združení Skládka TKO, zníženie výdavkovej časti rozpočtu – šport MTJ – futbalový oddiel. Navrhla ďalej upraviť výdavkovú časť rozpočtu – výdavky na kultúre, navrhla ďalej zníženie výdavkov na verejnú zeleň.

Oller Marek – poslanec – vysvetlil problematiku financovania výdavkov na futbalový oddiel, formy šetrenia a snahu znižovania nákladov na tieto výdavky. V návrhu rozpočtu pre MTJ – futbalový oddiel na rok 2013 sú navrhnuté výdavky upravené /znížené/ s maximálnou mierou možnosti šetrenia finančných prostriedkov.

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce – vyzval predsedu futbalového oddielu MTJ N. Pravno, aby vysvetlil možnosti a formy financovania činnosti futbalového oddielu. Úspora vo výdavkovej časti rozpočtu je zapracovaná v návrhu rozpočtu obce na r. 2013.

Ing. Pekár Peter – poslanec – zaujímal sa o práce hlavného kontrolóra nad rámec jeho pracovných povinností. Ako poslanec nemá žiadne podkladové materiály za aké konkrétne práce má byť vyplatená odmena pre hlavného kontrolóra.

Ing. Zaťková Miroslava – poslanec – odporúčala zabezpečiť výstavbu verejného osvetlenia na Hviezdoslavovej ulici, rozšírenie je potrebné z hľadiska bezpečnosti občanov – chodcov, k výstavbe chodníkov v obci na jednotlivých uliciach ako je Prievidzská ulica, chodník do časti Vyšehradné, k rekonštrukcii bývalej ZUŠ, k hale na separáciu odpadu, k závadám v bytoch v nových bytovkách.

Starosta obce informoval, že obec bude žiadať finančné prostriedky z eurofondov pre účely oplotenia a dokončenie separačnej haly /hyg. zariadenie, oplotenie/ z vlastných prostriedkov na tento účel obec nemá.

Ing. Pekár Peter – poslanec – navrhuje v návrhu rozpočtu navýšiť finančné prostriedky na zimnú údržbu v obci, nakoľko je túto údržbu potrebné zabezpečiť intenzívnejšie ako v minulom období. Tým bude rozpočet vyrovnaný.

Ing. Áč Pavel – poslanec – zdôraznil potrebu finančných prostriedkov pre šport v obci, ktorý treba z rozpočtu obce podporiť.


Ing. Balčirák Jozef – starosta obce navrhované zmeny poslancami OZ odporučil zapracovať do návrhu na uznesenie a predložiť na schválenie poslancom OZ.


1. Navrhovaná zmena Ing. Zaťkovej Miroslavy – presun a zníženie fin. prostriedkov v jednotlivých kapitolách rozpočtu obce na r. 2013.

a/ Za navrhované zmeny rozpočtu ako predložila Ing. Zaťková – 2 poslanci za návrh /Ing. Zaťková a Ing. Pekár Peter/

b/ Proti navrhovanej zmene hlasovalo - 7 poslancov /Kubíček, Drábiková, Oller, Ing. arch.Grom, Mgr. Suchý, Ing. Áč, Kremel/

c/ Zdržal sa hlasovania - 1 poslanec /Matušík Ľudevít/

2. Ing. Zaťková Miroslava navrhla zmenu v návrhu na uznesenie - poverenie starostu obce vykonávať zmeny v rozpočte obce do výške 3.320,- € v priebehu rozpočtového roka. Neodporučila tento bod schváliť.

Navrhovaná zmena sa týkala odobratia tejto právomoci starostovi obce.

Starosta obce dal za predložený návrh hlasovať. Poslanci hlasovali nasledovne:

a/ Za zrušenie právomoci 1 poslanec /Ing. Zaťková/
b/ Zdržal sa hlasovania 1 poslanec /Ing.Pekár Peter/
c/ Proti zrušeniu právomoci - 8 poslancov /Kubíček, Drábiková, Oller, Ing. arch.Grom, Mgr. Suchý, Ing. Áč, Kremel, Matušík/

Do diskusie sa ďalej prihlásil p. Bašovský Jozef – občan – pripomenul nie šťastné riešenie pri rekonštrukcii námestia v N. Pravne umiestnenie dlažby v tvare pologulí, na odhradenie priestoru pre peších od ostatnej plochy, nedá sa bez problémov cez tento priestor prechádzať s vozíkom a matkám s kočiarom.

MUDr. Elischerová Mária – občan – svoj diskusný príspevok predložila ústne a odovzdala ho aj v písomnej forme starostovi obce. Požaduje výstavbu chodníka na Prievidzskej ulici v Nitr. Pravne kde je hustou dopravou ohrozovaný život občanov. Hluk, rýchla jazda motorových vozidiel a prach znepríjemňujú kvalitu života v tejto časti obce. Podnet tvori prílohu k zápisnici.

Starosta obce Ing. Balčirák Jozef uviedol, že pani MUDr. Elischerovej bude odpovedané v písomnej forme.

MUDr. Elischer Viliam – občan - predložil svoj podnet voči nečinnosti Obecného úradu k jeho požiadavkám, ktoré predkladá na Obecný úrad v Nitr. Pravne a domáha sa svojich práv. Svoj podnet predniesol ústne a predložil ho do zápisu zo zasadnutia v písomnej forme. Podnet tvori prílohu k zápisnici.

Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno odpovedala MUDr. Elischerovi na jeho podnety a názory, ktoré adresoval na prácu Obecného úradu v Nitr. Pravne.

Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie p. Mgr. Suchého Pavla, aby predložil návrh na uznesenie.

Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne

I. Zobralo na vedomie

a/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o vykonaných kontrolách za II. polrok 2012, stanovisko k návrhu rozpočtu obce na r. 2013 a plán kontrolnej činnosti na I. polrok 2013.

c/ Návrh programového rozpočtu obce Nitr. Pravno na roky 2014 – 2015.


II. Poverilo

a/ Starostu obce Nitr. Pravno vykonávať zmeny rozpočtu obce do výšky 3.320,- € v priebehu celého rozpočtového roka, pričom týmto rozpočtovým opatrením nie je možné zmeniť celkový objem rozpočtových príjmov a výdavkov.

Uvedená právomoc sa týka bežného a kapitálového rozpočtu obce.

b/ Hlavného kontrolóra obce vykonaním kontrol podľa plánu kontrolnej činnosti na I. polrok rok 2013 podľa predloženého návrhu.

III. Schválilo

a/ Programový rozpočet obce Nitr. Pravno na r. 2013 ako vyrovnaný.

b/ Úpravu rozpočtu obce č. 3 na rok 2012 podľa predloženého návrhu.

c/ VZN č. 2/2012 o dani z nehnuteľnosti na r. 2013.

d/ VZN č. 3/2012 o miestnej dani za psa na r. 2013.

e/ VZN č. 4/2012 o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva na r. 2013.

f/ VZN č. 5/2012 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v obci Nitr. Pravno pre r. 2013 a Kritériá na odpúšťanie alebo zníženie poplatku za vývoz TKO.

g/ VZN č. 6/2012 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi v obci Nitr. Pravno pre r. 2013.

h/ VZN č. 7/2012 o dani za ubytovanie v obci Nitr. Pravno.

ch/ VZN č. 8/2012 o určení výšky dotácie na prevádzku a mzdy na žiaka ZUŠ a školských zariadení so sídlom na území obce Nitr. Pravno. Podľa prílohy č. 1.

i/ VZN č. 9/2012 o poriadku pre pohrebiská na území obce Nitr. Pravno.

j/ Doplnok č. 2 k VZN č. 1/2009 – zrušenie Doplnku č. 1/2012 o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované obcou Nitr. Pravno.

k/ Zmluvu o správe nebytových priestorov a cintorína.

l/ Prijatie kontokorentného úveru vo výške 80 000,- EUR vo VÚB, a.s. na úhradu záväzkov vzniknutých pri výkone činnosti.

m/ Zabezpečenie úveru podľa zmluvy o kontokorentnom úvere vo forme vystavenia vlastnej blankozmenky obce a podpísania dohody o vyplňovacom práve k blankozmenke.

n/ Zmenu uznesenia č. 7/2012 bod II, písmeno e/, zo dňa 8. 11. 2012 s tým, že z textu uznesenia bude vypustené „zastúpená kolíznym opatrovníkom Slavomírom Polonyim“.

o/ Odmenu pre hlavného kontrolóra obce v zmysle § 18c ods. 5 zákona č. 369/90 Zb. v znení neskorších zmien a doplnkov vo výške 30 % mesačného platu za obdobie II. polroka 2012.


p/ Odpredaj majetku obce nasledovne:

1.pozemok - parcela číslo 1834/1 – orná pôda o výmere 290 m2, k. ú. N. Pravno za cenu 20,- €/m2 p. Schwarzovej Márii,971 01 Prievidza.
Odpredaj pozemku je uznaný ako prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko tento pozemok tvori jedinú prístupovú cestu k nehnuteľnosti p. Schwarzovej.
Termín: do 30. 6. 2013

2.pozemok EKN – p.č. 90363 – zastavaná plocha a nádvorie o výmere 149 m2, k. ú. Nitr. Pravno na základe cenovej ponuky zo dňa 3. 12. 2012, za cenu 2.100,- € pre Ing. Zbiňovca Ivana, Nitr. Pravno.
Termín: do 30. 6. 2013

3.Osobné motorové vozidlo - osobné vozidlo ŠKODA FELÍCIA, ŠPZ: PD-127-BU, rok výroby: 1996, technický preukaz: TMBEFF614T0216294 Spoločnosti Obec Nitr. Pravno s.r.o. za cenu 1,- €.


Starosta obce dal za predložený návrh uznesenia hlasovať:

1. K Programovému rozpočtu obce na r. 2013 dal hlasovať samostatne s prihliadnutím na potrebu 3/5 väčšiny.

Za schválenie hlasovali – 8 poslanci /Kubíček, Ing. Áč, Matušík, Mgr. Suchý, Oller, Drábiková, Ing. arch.Grom, Kremel/

Proti schváleniu hlasovali – 2 poslanci /Ing. Zaťková,Ing. Pekár/


2. Za úpravu rozpočtu na rok 2012 hlasovali všetci prítomní poslanci.

3. K schváleniu navrhnutých VZN na r. 2013 je potrebná 3/5 väčšina.

Za schválenie podľa predložených návrhov hlasovali všetci poslanci.


4. Za odpredaj pozemku, ktorý je uznaný ako prípad hodný osobitného zreteľa a na jeho schválenie je potrebná 3/5 väčšina hlasovali - všetci prítomní poslanci.

5. Starosta obce dal hlasovať za ostatné body v programe, okrem tých, ktoré už boli odhlasované.

Za prijatie uznesenia hlasovalo - 9 poslancov /Kubíček, Ing. Áč, Matušík, Mgr. Suchý, Oller, Drábiková, Ing. arch. Grom, Kremel, ing. Zaťková/

Zdržal sa hlasovania - 1 poslanec /Ing. Pekár/



Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a zamestnancom obce za spoluprácu v roku 2012, poprial im úspechy v novom roku v osobnom živote a v práci. Ostatným prítomným poďakoval za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


Boďová Ľubica
prednosta OcÚ N. Pravno









Autor videozáznamu : M.Vríčan


AUTOR: Ľ.Boďová
Uverejnené: 19.12.2012 13:39