DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 6.9.2012

      Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne
                    časť Vyšehradné dňa 6. 9. 2012


Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne v časti Vyšehradné zvolal na deň 6. 9. 2012 starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 10 poslancov, 1 poslankyňa je ospravedlnená. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Navrhol doplniť bod programu 8a/ - úprava rozpočtu obce. Vyzval poslancov, aby za program hlasovali. Poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva.

Rokovanie sa uberalo nasledovným programom:

  1. Otvorenie
  2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice
  3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení
  4. Správa hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva
  5. Informatívna správa o plnení rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2012 a monitorovacia správa o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2012
  6. Informácia o výsledku kontroly Najvyšším kontrolným úradom SR
  7. Majetok obce – odpredaj pozemkov
  8. Zvýšenie počtu detí v triedach Materskej školy v Nitr. Pravne

    8a/ Úpravu rozpočtu obce
  9. Rôzne – informácie
  10. Diskusia
  11. Uznesenie
  12. Záver


Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne od posledného zasadnutia OZ predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Hlavný kontrolór p. Miklošovič Peter predložil správu o plnení uznesení obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne.

Informatívnu správu o plnení rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2012 a monitorovaciu správu o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2012 predniesla  p. Margetová Eva – ekonómka. Informáciu o výsledku kontroly Najvyšším kontrolným úradom SR predniesol starosta obce Ing. Balčirák Jozef.

Návrh na odpredaj pozemkov v majetku obce s návrhom a odporúčaním Obecnej rady a komisií predložila p. Chmurová Drahomíra. Návrh na zvýšenie počtu detí v triedach Materskej školy v Nitr. Pravne s doporučením Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Návrh na úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Podrobne informoval o dôvodoch úpravy rozpočtu obce, ktorá súvisí so zvýšením počtu detí v Materskej škole v Nitr. Pravne. So zvýšením počtu detí v MŠ súvisí vybavenie kuchyne a pracovné miesto - upratovačka. Návrh doporučený finančnou komisiou a Obecnou radou v Nitr. Pravne je zapracovaný v návrhu na uznesenie.

Starosta obce predložil návrh zmluvy o spolupráci uzatvorenú medzi zmluvnými stranami Obecný úrad Nitr. Pravno a firma KINET s.r.o. Diviaky nad Nitricou, ktorej predmetom je súhlas obce s umiestnením káblových rozvodov na stĺpy obecného rozhlasu a verejného osvetlenia zhotoviteľom za účelom šírenia vysoko rýchlostného internetu do mámácností. Zmluva bola prejednaná na pracovnom zasadnutí poslancov predchádzajúci deň 5. 9. 2012. Bola daná k dispozícii poslancom, aby si túto preštudovali a mohli tak k návrhu zaujať svoje stanovisko.

Po predložení uvedených bodov programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.


MUDr. Elischerová Mária – občan – predložila podnet obyvateľov obce Nitr. Pravno, ktorý predkladajú členom obecného zastupiteľstva. Jedná sa o bezpečnosť cestnej premávky pre obyvateľov bývajúcich v tejto časti, rýchlosť prechádzajúcich vozidiel cez Priev. ulicu. Požadujú v záujme bezpečností občanov riešiť situáciu, vybudovaním po oboch stranách cesty spomaľovacie repardéry, alebo inštalovať merače rýchlosti a hluk riešiť protihlukovou stenou.

Pán Haronik Rastislav – občan – požadoval o vysvetlenie k stavebným úpravám rodinného domu, v prípade, že sa mení celkový vzhľad domu, alebo sa vykonávajú len drobné stavebné úpravy, ako má občan postupovať, aké povolenie potrebuje

Poďakoval za príspevok obce pre Občianske združenie Vyšehrad, ktoré mohlo z týchto prostriedkov vykonať opravy a rekonštrukčné práce v KD Vyšehradné a tiež organizovať záujmové činnosti pre deti – Prázdniny vo Vyšehradnom.

Starosta obce odpovedal na záležitosť riešenia problematiky štátnej cesty na Priev. ulici, ktorý podnet bude riešený so správcom štátnej cesty a v komisii výstavby, stavebná akcia bude zapracovaná v návrhu rozpočtu obce na rok 2013. Vyjadril sa tiež k povoľovaciemu konaniu k stavebným úpravám drobným a rozsiahlym na rodinných domoch.


Pán Kremel Róbert – občan – tlmočil požiadavku p.RNDr. Stiffelovej Márii k náhrade pozemku za športovým ihriskom v Nitr. Pravne, ktorú predložila na Obecný úrad v Nitr. Pravne. Požadoval vysvetlenie k vybaveniu žiadosti. Pani Chmurová Drahomíra infomovala o spôsobe vybavenia žiadosti. Vysvetlené bolo podané ako bola žiadosť do súčasnej doby riešená a čo bolo žiadateľke oznámené. Pani RNDr.Stiffelovej bude podaná najnovšia informácia.


MUDr. Elischer Viliam – občan – namietal plánovanú výstavbu čerpacej stanice pri cintoríne v Nitr. Pravne. Osadenie stavby by bolo podľa neho v rozpore so zákonom.

Nie je spokojný s vybavením a s odpoveďou akú dostal od starostu obce na svoju požiadavku v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Podľa neho nebolo mu odpovedané a ani nedostal informáciu akú chcel.


Starosta obce vyzval MUDr. Elischera, aby mu dal k dispozícii kópiu žiadosti, ktorú tento predložil na OcÚ Nitr. Pravno a tiež odpoveď na požiadavku MUDr. Elischera. Verejne prečítal požiadavku a tiež odpoveď na ňu. Konštatoval, že odpovedal na tie otázky, na ktoré boli požadované odpovede. V žiadosti nebolo uvedené, že treba poskytnúť kópie zápisníc z valného zhromaždenia spol Obec Nitr. Pravno s.r.o.


Pani Rybárová Anna – občan – kritizovala pripomienky a sťažnosti p. MUDr. Elischera Viliama a jeho manželky MUDr. Elischerovej Márii k výstavbe plánovanej čerpacej stanice pri cintoríne v Nitr. Pravne. Zaujímala sa výkon kontroly, ktorú vykonávala poslankyňa Ing. Zaťková Miroslava na OcÚ v Nitr. Pravne.


Ing. Pekár Peter – poslanec – navrhol, aby návrh Zmluvy o spolupráci s firmou KINET s.r.o. bol najskôr s firmou prejednaný osobne a až potom bol predložený na schválenie poslancom OZ na rokovaní.


Za predložený návrh Ing. Pekára Petra k prejednaniu návrhu Zmluvy s firmou KINET dal starosta obce Ing. Balčirák Jozef hlasovať.


Hlasovanie poslancov :


Hlasovanie poslancov k návrhu zmluvy s firmou KINET s.r.o. bolo nasledovné:

- Osobné rokovanie poslancov s firmou KINET – za 1 poslanec Ing. Pekár Peter

- Proti osobnému rokovaniu - proti 7 poslancov

- Zdržali sa hlasovania - zdržal sa hlasovania 2 poslanci


Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie p. Ing. Zaťkovú Miroslavu, aby predložila návrh na uznesenie.

U z n e s e n i e č. 6/2012


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


I. B e r i e n a v e d o m i e

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

c/ Informatívnu správu o plnení rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2012 a monitorovaciu správu o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2012

d/ Informáciu o výsledku kontroly Najvyšším kontrolným úradom SR


II. N a v r h u j e

Zvýšenie počtu detí v triedach MŠ v školskom roku 2012/2013 nasledovne:

v triede 2 – 4 ročných detí - o 0 detí /počet detí v triede - 16/

v triede 3 – 4 ročných detí - o 4 deti /počet detí v triede - 24/

v triede 4 – 5 ročných detí - o 4 deti /počet detí v triede - 25/

v triede 5 – 6 ročných detí - o 6 detí /počet detí v triede - 28/

v triede 3 – 6 ročných detí - o 5 detí /počet detí v triede - 26/


III. S ú h l a s í

So zrušením zápisu parcely č. 5295 /registra E/ o výmere 359 m2 evidovanej na liste vlastníctva č. 1 a zápis parcely č. 5295 o výmere 359 m2 do vlastníctva manželov Bačík Ján a manželka Erika v celosti do LV – 93.


IV. S c h v a ľ u j e

    a/ Odpredaj pozemkov v majetku obce nasledovne:


  1. p. č. 235/7 a 235/8 o výmere 1216 a 412 m2 v k.ú. Solka na základe vypracovaného znaleckého posudku č. 118/2012 za navrhnutú cenu 11 900,- € pre pána Ing. Hubu Mariana,Nitrianske Pravno.
    Termín: do 31. 12. 2012
  2. p. č. 235/5 o výmere 1835 m2 v k.ú. Solka na základe vypracovaného znaleckého posudku č. 117/2012 za navrhnutú cenu 13.400.- € pre pána Ing. Hraňu Mariana, Nitrianske Pravno.
    Termin: do 31. 12. 2012
  3. p. č. 729/4 v k.ú. Nitrianske Pravno o výmere 89 m2 pre pána Lubika Martina, Nitr. Pravno odpredať za cenu 7,- € na účely majetkoprávneho vysporiadania. Odpredaj pozemku je prípadom hodným osobitného zreteľa.
    Termín: do 31. 12. 2012


b/ Úpravu rozpočtu obce na rok 2012 nasledovne:

Vo výdavkovej časti rozpočtu v programe 8.2 – školstvo – originálne kompetencie

MŠ - navýšiť finančné prostriedky o 1.000,- €.

V programe 8.2 - školstvo – originálne kompetencie – ŠJ pri MŠ navýšiť finančné prostriedky o 4.560,- €

V príjmovej časti – daňové príjmy v klasifikácii 111003 výnos dane z príjmov FO navýšiť o sumu 5.560,- €.

c/ Podpísanie zmluvy o spolupráci medzi obcou Nitrianske Pravno a Spoločnosťou KINET s.r.o. Diviaky nad Nitricou.


V. U k l a d á

Hlavnému kontrolórovi obce Nitr. Pravno - skontrolovať prijatie detí do Materskej školy v Nitr. Pravne podľa schválených kritérií Obecným zastupiteľstvom v Nitr. Pravne.

O výsledku kontroly podať správu obecnému zastupiteľstvu na najbližšom zasadnutí.



Hlasovanie poslancov k odpredaju pozemku predloženiu na schválenie :

- odpredaj pozemku pre p. Lubika Martina ako prípad hodný osobitného zreteľa.

Zo zákona je potrebné 3/5 väčšina prítomných poslancov.

Za schválenie hlasovali všetci prítomní poslanci.


Hlasovanie poslancov k navrhnutej úprave rozpočtu obce na rok 2012:

Zo zákona je potrebné 3/5 väčšina prítomných poslancov.

Za schválenie hlasovali všetci prítomní poslanci.

Hlasovanie poslancov za prijatie uznesenia okrem už schvaľovaných bodov návrhu na uznesenie :

Za prijatie uznesenia hlasovalo - 9 poslancov za predložený návrh

Proti predloženému návrhu - 0 poslancov

Zdržal sa hlasovania k predloženému návrhu - 1 poslanec /Ing. Pekár Peter/


Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


Boďová Ľubica
prednosta OcÚ Nitr. Pravno





Videozáznam: M.Vríčan


AUTOR: admin
Uverejnené: 12.09.2012 14:36