DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Ochrana lesov pred požiarmi

     Každoročne, najmä v jarnom období a v čase dlhotrvajúceho suchého počasia, vzniká nebezpečenstvo vzniku požiarov, ktoré spôsobujú nielen materiálne, ale i nezanedbateľné ekologické škody, pričom obnova požiarom zničených lesných porastov predstavuje dlhodobý proces. Väčšina požiarov úzko súvisí s neopatrnosťou a s podceňovaním nebezpečenstva. Ide hlavne o vypaľovanie trávnatých porastov, kríkov, zakladanie ohňa mimo miest na to určených, nebezpečnú manipuláciu s otvoreným ohňom.

V minulom roku vzniklo 188 lesných požiarov na území Slovenskej republiky s priamou škodou 493 195 € a jedna osoba bola zranená. Najčastejšie však horeli trávnaté porasty – až 2 066 požiarov.

V našom okrese je v roku 2010 štatisticky evidovaný 1 lesný požiar s priamymi škodami 65 €. Až 78 požiarov bolo v okrese Prievidza spôsobených pri vypaľovaní trávnatých porastov s priamymi škodami 3 205 €. Najčastejšími príčinami lesných požiarov bola neopatrnosť a nedbanlivosť ľudí, podceňovanie požiarneho nebezpečenstva, vypaľovanie trávy a suchých porastov.

S cieľom predísť vzniku požiarov v lesoch upozorňujeme na:

 

  • dodržovanie zásad protipožiarnej bezpečnosti pri činnostiach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, alebo v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru,

  • zákaz fajčiť a používať otvorený oheň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru,

  • zákaz vypaľovať porasty a zakladať oheň na miestach, kde by sa mohol rozšíriť,

  • poskytnutie osobnej a vecnej pomoci v prípade vzniku požiaru.

V prípade zistenia porušenia zákona „O ochrane pred požiarmi“ upozorňujeme, že orgány štátneho požiarneho dozoru môžu udeliť fyzickej osobe v blokovom konaní pokutu do výšky 100 € a v priestupkovom konaní až do výšky 331 €.

mjr. Mgr. Rastislav Balogh
riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru


AUTOR: OR HaZZ
Uverejnené: 05.04.2011 09:38