DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Posledný maratón?

Šesťdesiatpäť ročný amatérsky bežec Jozef Bašovský z Nitrianskeho Pravna je pre mnohých dobre známou postavičkou bežeckých súťaží. Stretnete ho utekať popri ceste, kým vy pohodlne sedíte v aute a rozmýšľate, kde na to ten pán berie energiu. Málokto vie, že za takmer 27 rokov aktívneho vytrvalostného behu absolvoval presne 115 maratónov, zúčastnil 700 súťažných behov, z toho dvakrát zabehol 50-kilometrový a dvakrát stokilometrový vytrvalostný beh, tzv. „ultramaratón“. Svoj posledný maratón absolvoval v roku 2005 v Rajci. Menšie zdravotné problémy a neskôr zrejme aj potreba získať odstup od bežeckej súťaže tohto druhu ho na štart 42,195 km dlhej trate postavili opäť o 5 rokov neskôr...
K najznámejším a najväčším maratónskym behom súčasnej doby patrí maratón v Bostone, v New Yorku, v Chicagu, v Londýne a v Berlíne. Práve túžba zúčastniť sa na veľkom svetovom maratóne priviedla Jozefa Bašovského na jeden z nich. Atraktívny, ale finančne náročný newyorský, žiaľ, nepripadal do úvahy. Obrovský záujem o londýnsky maratón zasa núti organizátorov účastníkov z množstva prihlásených žrebovať pomocou počítača a nie na všetkých sa usmeje šťastie. Svoj malý sen si pán Bašovský však splnil tento rok na 37. ročníku Berlínskeho maratónu.
Túžbou a cieľom každého maratónca je zabehnúť danú trať do 3 hodín. Od tejto méty Jozefa Bašovského v doterajšej športovej kariére delila len 1 minúta, no jeho osobnou hranicou je bežať menej ako 4 hodiny, čo sa mu doteraz vďaka poctivej príprave vždy podarilo. V rámci tréningu pred pár rokmi navštívil všetky obce prievidzského okresu a v súčasnosti rovnako behom mapuje obce okresu Martin.
Aj na berlínskom maratóne mohol byť so svojím výsledkom spokojný. Z pohľadu čísel to bol 37. ročník spomínanej súťaže, ktorá sa konala v dňoch 25.-26. septembra. Bežeckú časť absolvovalo spolu 34 069 účastníkov z takmer celého sveta, z toho 7430 žien a 26 639 mužov. Jozef Bašovský sa so súťažným číslom 4293 zúčastnil ako jeden z mála bežcov zo Slovenska. A s úspechom. Vo svojej kategórii mužov nad 65 rokov, kde bolo zaradených 315 súťažiacich sa umiestnil na 13. mieste s čistým časom 03:47:17 h. Na tričku, ktoré si pripravil špeciálne na túto príležitosť sa nachádza stručný prehľad jeho dovtedajšej kariéry – 70 365 absolvovaných kilometrov, 700-stý pretek, 115. maratón. Na chrbte napísané, že aj posledný. Asi nebudem sama, ktorá si myslí, že pán Bašovský sa ešte nechá zlákať. Tak ako s nadšením rozprával o berlínskom maratóne, tak sa už pripravoval na ďalšiu súťaž „Hornická desítka“ vo Frýdku Místku. Preto mu želáme veľa zdravia a mnoho ďalších úspešne zabehnutých kilometrov a aby sa jeho zapálenie a chuť pre tento druh športu stalo inšpiráciou aj pre jeho okolie.

ĎALŠIE INFORMÁCIE:

...










AUTOR: Zuzana Strečanská
Uverejnené: 21.10.2010 16:22