DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Viacúčelové trasy (cyklotrasy)

        Od leta roku 2008 mikroregión Hornonitrie spolu so Združením obcí Handlovskej doliny a mikroregiónom Magura-Strážov rozvíjajú aktivity so spoločným cieľom : vyznačiť, upraviť a dobudovať viacúčelové trasy (prevažne cyklotrasy) v regióne horná Nitra. Pravidelne sa uskutočňujú stretnutia zástupcov spomenutých území, značkárov, podnikateľov a aktivistov. Uvedomujeme si, že dosiahnuť stanovený cieľ bude výsledkom dlhodobej spolupráce mnohých osôb a dobrovoľníkov. Zámer sa nachádza vo fáze prípravy a mapovania možných trás, súčasne sa snažíme získať finančné zdroje na jeho pokračovanie.
 
Projektový zámer vybudovania siete cyklotrás (viacúčelových trás) sme rozdelili na 3 etapy : 

  • prvá etapa zahŕňa činnosti, ako je mapovanie terénu, zakresľovanie skutočností do vopred pripravených formulárov, generalizácia navrhovanej siete trás, zistenie vlastníckych vzťahov  vytipovaných trás, oslovenie vlastníkov
  • v druhej etape plánujeme získať potrebné povolenia na realizáciu a značenie v teréne
  • náplňou tretej etapy bude vytvorenie spoločných produktov cestovného ruchu, príprava cyklomáp (printové, CD nosič), vydávanie máp a brožúr, propagácia a usporadúvanie podujatí.

    V súčasnosti sa nachádzame vo fáze mapovania terénu a zaznamenávania skutočného stavu. Náročnosť procesu pozostáva v časovej náročnosti a správneho určenia možných trás. Mali by sa nachádzať mimo frekventovaných hlavných ciest a taktiež je dôležité aby si nevyžadovali vysoké náklady na opravu, či samotné vytvorenie takejto trasy. Preto by sme chceli aj týmto spôsobom osloviť čo najširšiu verejnosť, aby sme spoločnou prácou prispeli k rozvoju nášho malého regiónu. V prípade záujmu a otázok nás kontaktujete na adrese alebo telefónnom čísle uvedenom na našej stránke www.hornonitrie.sk s názvom kontakty.
 
      Trenčiansky samosprávny kraj na základe predloženej žiadosti o finančný príspevok podporil z vlastného rozpočtu projekt s názvom Budovanie cyklotrás na hornej Nitre. Predkladateľom projektu bolo Občianske združenie Žiar, ktoré pôsobí na území obcí mikroregiónu Hornonitrie a Združenia obcí Handlovskej doliny. OZ Žiar na tomto projekte spolupracuje s Občianskym združením Magura-Strážov. Zámerom je v počiatočnej fáze zmapovať potenciálne vhodné trasy na cykloturistiku. TSK zo svojich prostriedkov na tento projekt uvoľnilo 500 € s podmienkou 50% spolufinancovania zo strany žiadateľa. Finančné prostriedky sú určené na nájom technických zariadení na mapovanie, materiálno-technické zabezpečenie projektu, honoráre realizačného tímu odborníkov.

     OZ Žiar vypracovalo projekt „Bicyklom po dolinách hornej Nitry, ktorý v rámci projektového zámeru Dobrá krajina bol podporený nadáciou Pontis.  Realizovať sa bude v r. 2010 a výsledkom bude 120 km vyznačených cyklotrás, 17 informačných tabúľ, 360 osadených smerových tabuliek. Vyznačené a upravené cyklotrasy a ich zvýšená využiteľnosť. Zvýši sa atraktívnosť regiónu a možnosti aktívneho využívania voľného času.


AUTOR: Ing.Martin Šujan
Uverejnené: 19.10.2009 09:52