DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

Kam krá?aš pravniansky futbal?

  Onedlho ešte treba odohrať 2 kolá IV. ligy dospelých a bude jasné či bude naše Áčko IV.-ligové či V.-ligové. I keď sa zdá už všetko jasné, iskierka nádeje stále bliká. Organizačno- administratívne zmeny v III. lige sa vraj chystajú. V čase zverejnenia tohto článku už bude asi všetko jasné.

Z podnetu obecnej „autority“ a verejnej mienky došlo k podstatným zmenám v riadiacich štruktúrach FO.

Pracovať začal nový výbor na čele s pánom Tiborom Matejčekom. Nový výbor neobnovil trénerskú dohodu s pánom Jánom Adamčekom a k záchranárskym prácam si vybral pána Júliusa Čikasa, ostrieľaného taktika aj vyššími súťažami.


Výbor s trénerom si dali za cieľ zastaviť všeobecný pokles úrovne futbalu v klube, počnúc mládežníckymi družstvami, „A“ mužmi, končiac prácou výboru. Pre dlhodobú športovú výkonnosť a napredovanie je veľmi dôležitá celková klíma v klube. Klubový duch tvoria nielen samotní hráči a fanúšikovia,ale predovšetkým podmienky vytvorené obcou cez funkcionárov a personálna politika klubu. Presne vymedzené pravidlá hry musia platiť nielen na ihrisku, ale aj mimo neho.

Samozrejme záchrana IV. ligy rezonovala v podvedomí každého zainteresovaného, i keď beznádejne posledná priečka so stratou prakticky 10 bodov na predposledné Šimonovany už popredu vyzerali dosť beznádejne.

Dve kolá do konca máme jednoznačný náskok pred poslednými Šimonovanmi. Jeden z hlavných cieľov, nebyť posledný sme v predstihu splnili. Ďalší nemenej dôležitý sa podaril najmä hráčom a trénerovi- zlepšil sa herný prejav mužstva, celková morálka a disciplína.

Môžeme len banovať, že okolnosti nedovolili nastúpiť našim chlapcom v plnej sile ani v jednom MZ. Hráči ako Oboňa, Vrábel, Pročkovci, Valko, Jamrichovci, Štifelovci a všetci ostatní sú pre Pravno momentálne nenahraditeľní. Preto čakáme na uzdravenie sa niektorých hráčov,uplynutie trestu a poučení o ďalšie skúsenosti musíme zabojovať o pozdvihnutie pravňanského futbalu, pretože človek si potrebuje popri práci aj oddýchnuť a futbal je jedným z najlacnejších prostriedkov kultúry a oddychu.

Nesmieme zabúdať ani na zdravotný účinok futbalu (zvyšovanie zdatnosti a celkovej výkonnosti organizmu) a spoločensko- kultúrny význam futbalu. Pravidelné sa stretávanie ľudí všetkých vekových generácií oboch pohlaví je dôležité pre vytváranie vzťahu k obci a vo zvyšovaní spoločenského povedomia. Preto je zarážajúce, že podmienky pre futbal v našej obci za posledných 30 rokov ak sa nezhoršili, tak stagnujú.

70-80 mladých ľudí 3-4x v týždni využíva jedinú trávnatú plochu hlavného ihriska, ak nerátam menšiu tréningovú plochu za spodnou bránou. Najmenej 30 rokov v živote spoločnosti je výmena jednej až dvoch generácií. Vo vedecko-technickom rozvoji úžasný pokrok. V našom futbale krok späť.

Ako nám záleží na tom, ako trávia naše deti svoj voľný čas, čo robia a pod., keď sme tak málo urobili za tak dlhú dobu ?! V čase nedostatku pohybu, keď väčšina našich detí je pohybovo negramotná pri porovnaní so svojimi rodičmi musíme prilákať deti na kvalitné športoviská s množstvom služieb, aby aj neaktívni pozorovatelia mohli podporovať svojou účasťou šport.

Preto je nevyhnutné, ak nám záleží na tých 70-80 mladých futbalistoch postaviť kvalitné pomocné ihrisko štandardných rozmerov (ideálne s umelým povrchom a osvetlením.) Skvalitní sa tým hlavná hracia plocha, zlepší náplň a organizácia tréningov jednotlivých družstiev, zlepší sa ich účinkovanie v súťažiach , tým sa zvýši jeho popularita v obci medzi mladými ľuďmi a celkový záujem o futbal.

Obec má obmedzený balík peňazí a množstvo plánov ako zlepšiť život občana. Novovybudovaný chodník ešte nikomu nezlepšil zdravie, nevytvoril mu trvalý záujem o pohyb a aktivitu, nenaplnil ho emóciami tak potrebnými v živote jedinca ako aj celej spoločnosti, nepritiahol ho k zdravšiemu životnému štýlu od novodobých spoločenských neduhov ako sú prílišne trávenie času na počítači, televízií či drogy vo všetkých formách. Zlepšime futbalové podmienky pre naše deti, našich mladých spoluobčanov, našu budúcnosť.


Športu zdar, futbalu zvlášť!


Člen výboru FO PaeDr. Gerhard Dzian


AUTOR: PaeDr. Gerhard Dzian - Člen výboru FO
Uverejnené: 11.06.2008 10:53