DNES JE STREDA, 3.07.2024, MENINY MÁ MILOSLAV , BLAHOŽELÁME!

?o nové v OZ Žiar?

      Občianske združenie Žiar sa v uplynulých dňoch opäť posunulo bližšie k svojmu hlavnému cieľu, ktorým je zvyšovanie kvality života občanov nášho regiónu. Už od augusta 2007 sa uskutočňujú pravidelné stretnutia za účasti aktívnych občanov, podnikateľov a zástupcov samosprávy. Účastníci týchto stretnutí vypracúvajú stratégiu rozvoja nášho územia, aby určili smerovanie rozvoja nášho regiónu do ďalších rokov a aby sme sa mohli v aktuálnej výzve Ministerstva pôdohospodárstva (www.apa.sk/index.php?navID=132) uchádzať o finančný príspevok vo výške niekoľkých desiatok miliónov korún. Od polovice roku 2007 sme uskutočnili veľké množstvo krokov, ktorými sa postupne približujeme k vytýčeným cieľom.

K tým najdôležitejším krokom zaraďujeme stretnutia, na ktorých postupne vytvárame integrovanú stratégiu rozvoja regiónu (ak sa chcete do jej prípravy zapojiť aj vy, veľmi radi Vás privítame na najbližších stretnutiach). Od marca sa doposiaľ uskutočnilo päť takýchto stretnutí.

Predpokladom úspechu, je výmena skúseností a spolupráca s regiónmi, ktoré rovnaké činnosti vykonávali už v minulosti. Tak na území Slovenskej republiky, ako aj v zahraničí. OZ Žiar preto nadviazala spoluprácu s dvoma zahraničnými regiónmi. Z Poľskej republiky, z oblasti medzi riekami Prosna a Warta a z Českej republiky, presnejšie z Moravy, s regiónom v okolí mesta Hanušovice. Podpísali sme medzinárodné zmluvu, v ktorých sme sa zaviazali spolupracovať s oboma regiónmi hlavne v oblastiach : Podpora miestnych produktov a služieb, podpora rozvoja turistického ruchu, kultúrna výmena, rozvoj tradícií, ekológia a v mnohých ďalších.

Okrem nadviazania spolupráce a podpisu zmluvy so spomínanými regiónmi, zorganizovalo OZ Žiar dňa 30. – 31. 5. výjazdové zasadnutie na Moravu do regiónu v okolí mesta Velehrad. Tu sme videli reálne výsledky spolupráce verejno-súkromného partnerstva, aké rozvíjame aj my na našom území. To nás povzbudilo a utvrdilo v presvedčení, že spoluprácou, odhodlaním a za pomoci fondov EÚ je možné zvýšiť životnú úroveň každého z nás.


Viac informácií :
        - www2.handlova.info (Miestna akčná skupina – OZ Žiar)
        - kancelária mikroregiónu Hornonitrie (na námestí v Nitr. Pravne)


AUTOR: Ing.Tomáš Šujan
Uverejnené: 11.06.2008 08:47